Avem impresia că e suficient să ne cumpărăm un lacăt bun și gata, casa sau afacerea noastră e în siguranță. Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple. Există câteva lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare, și anume modalități prin care ne putem să ne securizăm în mod corect afacerea sau locuința.
Cât de sigure sunt ușile la care atașez lacătul?
Ușa e sunt calea principală de intrare și de ieșire pentru majoritatea hoților, prin urmare securizarea ei este extrem de importantă. Cum ar trebui să arate o ușă securizată?
În primul rând, asigurați-vă că rama este suficient de puternică încât să sprijine ușa, balamalele și încuietoarea. De asemenea, aveți grijă ca ușa principală să fie adecvată pentru condițiile exterioare și că are minim de 45 de mm. grosime.
Pentru sporirea securității, folosiți o încuietoare interioară cu lanț sau un lacăt.
Țineți minte însă că orice lacăt, indiferent de model, are un grad de securitate direct proporțional cu ușa la care e atașat. Dacă ușa respectivă e făcută din lemn vechi, putrezit, până și cel mai rezistent lacăt devine inutil, pentru că ușa poate fi ruptă dintr-o singură lovitură. Prin urmare, evitați să atașați lacătul pe asemenea structuri șubrede, deteriorate.
De asemenea, cel mai bine este să nu folosiți lacătul pe o ușă care are ferestre mari sau alte deschideri. În acest caz, ferestrele trebuie securizate cu gratii, dacă e posibil, pentru că permit efracția, situație în care lacătul nu are cum să securizeze ușa.
Ușile glisante sunt și ele de evitat, pentru că au de obicei încuietori slabe, care pot fi rupte cu ușurință. Pentru acestea există lacăte speciale.
Și ușile din PVC sunt, în general, improprii pentru instalarea dispozitivelor clasice de securitate, cum sunt lacătele. Problema e că materialul nu este suficient de puternic pentru a susține sisteme de securitate echipate cu șuruburi din oțel. Excepție sunt ușile care au cadrul intern metalic, dar orice modificare adusă structurii inițiale poate duce la pierderea garanției sau chiar la compromiterea ușii. Partea bună la aceste uși e că unele modele mai noi vin cu mai multe sisteme de blocare, în mai multe puncte, pentru sporirea securității.
Cum securizăm ferestrele?
Hoții evită de obicei să spargă o fereastră (evident, din cauza zgomotului), însă un spărgător hotărât va profita de un asemenea mijloc simplu de intrare. Dacă ferestrele de la casa dumneavoastră nu sunt securizate corespunzător, aveți mai multe opțiuni. Prima ar fi sudarea unor gratii de fier, prinse în așa fel încât nimeni nu ar putea să se strecoare printre ele. Partea mai puțin bună la această variantă e faptul că o asemenea măsură atrage atenția hoților. De ce ți-ai pune gratii la ferestre dacă nu ai avea valori în casă?
Cea mai bună opțiune pare să fie achiziționarea unui lacăt pentru fereastră. Un asemenea lacăt poate oferi un sistem de protecție complet, pentru că rezistă la forțarea din exterior.
Asemeni ușilor, și ferestrele PVC ridică probleme. Cele mai multe modele nu se potrivesc sistemelor de securitate, iar acest lucru se datorează faptului că materialul folosit nu este suficient de puternic pentru a susține un sistem de blocare metalic.
Dacă aveți ferestre termopan, asigurați-vă că mânerul acestora nu e singurul mijloc de închidere a ferestrei. Și în acest caz, aveți posibilitatea să montați un lacăt pentru ferestre ca măsură suplimentară de securizare.
Sfaturi pentru proprietarii de garsoniere și apartamente
Hoții preferă blocurile de locuințe, deoarece pot avea cu ușurință acces la ele printr-o intrare comună, mai ales dacă sistemul de securizare de la ușa principală e foarte slab.
În cele mai multe cazuri, spărgătorii preferă apartamentele alate la etajele superioare, pentru că au mai puține șanse să fie prinși în timp ce dau spargerea.
Dacă locuiți la un etaj superior și nu la parter, e bine să nu uitați faptul că ușa de la intrare e singura modalitate de apărare împotriva hoților. Ce e de făcut în acest caz:
- Alegeți o ușă cu încuietori de bună calitate și un cadru metalic rezistent. De asemenea, atunci când încuiați ușa, e important să nu uitați să scoateți cheia și să o puneți într-un loc sigur și ușor accesibil, în caz de urgență.
- Șuruburile balamalei trebuie să fie montate la deschiderea ușilor spre exterior.Dacă ușa are decorațiuni mari sub formă de panouri din sticlă, acestea trebuie înlocuite cu sticlă laminată sau securizate cu grile.
- Montați un vizor. Acesta vă va permite să vedeți întotdeauna cine e la ușă.
- Pentru apartamentele de la parter, toate ferestrele care sunt ușor accesibile trebuie să fie prevăzute cu încuietori sau cu lacăte speciale pentru ferestre.
- Un sistem de iluminat cu senzori poziționat în fața ușii ajută, de asemenea, pentru că descurajează spărgătorii.
Pingback: Lanţ antifurt pentru bicicletă - securizare | Sfaturi Utile()
Pingback: Securitate lacăt antiefracție pentru afacere | Sfaturi Utile()